Hvad laver en
Dokumentarproducer
?
En dokumentarproducer har det overordnede ansvar for, at en dokumentarfilm eller -serie rent praktisk og økonomisk kan blive til virkelighed. Dokumentarproduceren sikrer økonomien (skaffer pengene) til produktionen, ansætter evt. sammen med <a href="/jobbeskrivelser/dokumentarinstruktor" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="Dokumentarinstruktøren er den kreative drivkraft bag og leder af en dokumentarproduktion..." fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover" style="font-weight: bold;">instruktøren</a> andre ledende stillinger til produktionen og er med til at planlægge produktionen.
Udover produceren kan en <a href="/jobbeskrivelser/executive-producer" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="En executive producer er den øverste leder af et produktionsselskab og har bl.a. ansvar for at sikre finansiering og strategi for film- og serieproduktioner..." fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover" style="font-weight: bold;">executive producer</a> også stå for at sikre finansieringen.
Ofte stammer idéen til en dokumentarfilm eller -serie fra en dokumentarinstruktør, som allerede har fundet medvirkende og sat sig godt ind i den sag, dokumentaren skal dreje sig om.
Når dokumentarproduceren kommer med på produktionen, er dennes hovedopgave i første omgang at finde pengene til at finansiere produktionen.
Til en dokumentar kræver det ofte, at instruktøren og produceren har gjort et godt forarbejde. De skal skaffe adgang til miljøerne, dokumentaren skal foregå i, evt. afprøve optagelser med de medvirkende og lave et godt og velargumenteret ansøgningsmateriale, som er nødvendigt for at skaffe penge til selve produktionen.
Dokumentarproduceren lægger så et budget for produktionen og begynder at søge om økonomisk støtte. De kan søge om støtte hos alt fra streamingtjenester, TV-stationer og andre <a href="/ordbog#distributor" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="En distributør er en virksomhed eller en person, der står for at bringe film, serier eller TV-programmer ud til publikum..." fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover">distributører</a> til <a href="/ordbog#fond" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="En fond er en organisation eller en pulje af penge, der uddeles til bestemte formål..." fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover">fonde</a>, <a href="/ordbog#filmpulje" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="En filmpulje er en økonomisk støtteordning, der giver tilskud til udvikling, produktion eller distribution af film og serier..." fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover">filmpuljer</a>, <a href="/ordbog#dfi" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="DFI står for Det Danske Filminstitut, som er den statslige institution, der støtter og udvikler film og medieproduktion i Danmark..." fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover">DFI</a>, kommuner eller private virksomheder.
Det kan være svært at planlægge udgifterne til en dokumentar, fordi den skal laves i den uforudsigelige ”virkelige verden”. Derfor skal man som dokumentarproducer være dygtig til at forudse omkostningerne til en produktion og kunne lægge et realistisk budget.
Når pengene til dokumentaren er fundet, begynder typisk en ny <a href="/ordbog#udvikling-udviklingsfasen" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="Udviklingsfasen er det første skridt af en film-, serie- eller TV-produktion, hvor idéen til filmen, serien eller TV-programmet bliver udviklet og formet..." fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover">udviklingsfase</a>, og herfra kan dokumentaren endelig begynde at tage form.
I udviklingsfasen planlægger dokumentarproduceren produktionen i grove træk i tæt samarbejde med dokumentarinstruktøren. Produceren laver kontrakter med de medvirkende og finder andre til produktionen som f.eks. en <a href="/jobbeskrivelser/klipper" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="En klipper klipper optagelser sammen til en færdig fortælling i film, serier eller TV-programmer..." fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover" style="font-weight: bold;">klipper</a>, en <a href="/jobbeskrivelser/fotograf" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="En fotograf er ansvarlig for kameraoptagelserne på en film-, serie- eller TV-produktion..." fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover" style="font-weight: bold;">fotograf</a> og eller en <a href="/jobbeskrivelser/videojournalist" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="En videojournalist optager billede og lyd til TV-programmer og følger de medvirkende med et kamera..." fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover" style="font-weight: bold;">videojournalist</a>. Det varierer meget, hvor stort produktionsholdet til en dokumentar bliver.
Under <a href="/ordbog#produktion-produktionsfasen" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="Produktionsfasen er den periode, hvor optagelserne til filmen, serien eller TV-programmet finder sted..." fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover">produktionsfasen</a> og <a href="/ordbog#postproduktion-postproduktionsfasen" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="Postproduktion er den fase, der følger produktionsfasen - dvs. optagelserne af en film, serie eller et TV-program. Her bliver alle elementer samlet..." fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover">postproduktionsfasen</a> holder dokumentarproduceren fortsat styr på planlægning, aftaler, budgetter og samarbejdsaftaler, sådan at dokumentarinstruktøren kan fokusere mest muligt på det kreative.
Som producer har man altså det store overblik over hele produktionen, alle der medvirker og arbejder på den, og man skal sørge for, at alle deadlines passer sammen og aftaler bliver overholdt.
Når optagelserne er klippet færdig og dokumentaren har fået sin endelige form, er dokumentarproduceren med til at godkende. For produceren er det særligt vigtigt at sikre, at sagen som dokumentaren drejer sig om bliver fremstillet etisk og efter intentionen. Det betyder bl.a., at de medvirkende typisk også skal godkende dokumentaren.
Når den sidste hånd er lagt på produktionen, er dokumentarproduceren med til at sikre, at filmen eller -serien bliver markedsført og bliver <a href="/ordbog#distribution" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="Distribution vil sige at få film, serier, TV-programmer eller andet indhold ud til publikum..." fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover">distribueret</a> til biografen, streamingtjenester eller TV-stationer.

Hvad skal man være god til som
Dokumentarproducer
?
Gode kommunikationsevner
Kunne pitche og forklare projektets vision tydeligt for både at få økonomiske midler og på sigt at kunne markedsføre det.
Økonomi
Have indsigt i omkostningerne til film-, serie- eller TV-produktioner og være god til at holde styr på budgetterne.
Lederskab
Være dygtig til at lede og samarbejde med forskellige persober på tværs af fag- og ansvarsområder.
hvordan bliver man
Dokumentarproducer
?
Der er ikke én bestemt vej ind i jobbet som dokumentarproducer. Det kræver en del kendskab til arbejdet på en film eller serieproduktion, og man skal være god til at planlægge, lægge budget og kommunikere. Derfra kan man både uddanne sig eller tage en mere praktisk Nogle producere arbejder først i andre jobs på film- eller serieproduktioner, inden de bliver producere. Det kan f.eks. være som produktionsledere.
Uddannelser
Der er mange forskellige måder at få de kompetencer og den øvelse, jobbet kræver. Her er nogle af de uddannelser i Danmark, som er mest direkte relevante.
Gør det selv!
En måde at få øvelse og erfaring med jobbet er ved selv at give sig i kast med det eller hjælpe andre.
På Filmværkstederne kan du deltage i kurser, få vejledning og søge om støtte til egne produktioner, ligesom du kan møde andre med samme interesser som dig og tage dine første skridt ind i branchen.