ORGANISATIONSDIAGRAMMER FOR FILM-, SERIE- OG TV-PRODUKTIONER

TYPE
Arbejdsområde
Lys
Lyd
Manuskript og udvikling
Postproduktion
Foto
Instruktion
Scenografi og design
Kreativ ledelse
Økonomi og koordination
Kreativ VFX- og animation
Teknisk VFX- og animation

Organisering i film-, serie- og TV-produktioner

Film-, serie- og TV-produktion er ofte en lang og krævende proces, som involverer mange mennesker. Opskriften på en produktion er nogenlunde enkel, men arbejdsprocessen er kompleks. Undervejs skal der træffes mange beslutninger, og den ene afdelings arbejde kræver den andens forarbejde. Derfor er folkene bag film- og serieproduktioner organiseret efter nogle grundlæggende principper. Det skal gøre produktionen effektiv og sikre, at alle på produktionen ved, hvad de har ansvar for og hvornår.

Nedenfor har vi opsat nogle generiske organisationsdiagrammer for hhv. film- og serieproduktion og TV-produktion. Diagrammerne opstiller en hierarkisk struktur over de fleste af de jobfunktioner, som kan være involveret i en produktion. De er opdelt i de fire hovedfaser, som alle produktioner gennemgår — fra udvikling til postproduktion — for at give et overblik over, hvem der arbejder med hvem og hvornår.

Du kan læse om alle de oplistede jobs på vores side med jobbeskrivelser.

Hvert diagram viser en arketypisk organisering i større produktioner for hver enkelt fase af produktionen.

Aller nederst kan du downloade diagrammerne, så du kan tage dem med dig, hænge dem op på køleskabet eller noget helt tredje.

Generiske organisationsdiagrammer

Film- og serieproduktioner

Generisk organisationsdiagram for jobfunktionerne involveret i udviklingsfasen i filmproduktioner og serieproduktioner.
Generisk organisationsdiagram for jobfunktionerne involveret i præproduktionsfasen i filmproduktioner og serieproduktioner.
Generisk organisationsdiagram for jobfunktionerne involveret i produktionsfasen i filmproduktioner og serieproduktioner.
Generisk organisationsdiagram for jobfunktionerne involveret i postproduktionsfasen i filmproduktioner og serieproduktioner.

Generiske organisationsdiagrammer

TV-produktioner

Diagrammerne er kun vejledende

Diagrammerne ovenfor viser ikke, hvordan en produktion bedst organiseres. De er ikke normative, og de gælder heller ikke for alle produktioner. Ligesådan afspejler diagrammerne ikke altid det faktiske hierarki eller ledelsesstrukturen på en produktion. I stedet er de forenklede billeder på den gennemsnitlige organisering af hhv. film- og serieproduktioner og TV-produktioner med færrest mulige led i hierakiet.

Nogle produktioner har en langt større organisering bag sig med flere jobfunktioner, end der er vist her. Andre produktioner har mindre organiseringer med færre jobfunktioner.

Det er f.eks. ikke alle film- og serieproduktioner, der har en VFX-afdeling, og det er ikke alle TV-produktioner, der har en kontrolrumsredaktør.

Omvendt vil der på store TV-produktionsselskaber, TV-stationer og streamingtjenester altid være en række chefer, som ikke er vist i diagrammerne. De befinder sig endnu højere op i hierarkiet og har et overordnet ansvar for selskabet og evt. flere sideløbende produktioner. Det drejer sig f.eks.om en administrationschef, en programchef, en produktionschef og en udviklingschef. Her er der tale om administrerende ledere og ledere, som lægger strategier for en særlig type af indhold, og som har ansvar for, at selskabets penge bliver brugt på at indkøbe eller producere det helt rette indhold.

Hvor udtalt og formelt organiseringens hierarki er, varierer også fra produktion til produktion.

Store, internationale produktioner er ofte klart hierarkisk organiseret med mange led og faste kommandoveje. F.eks. er der formelt en kommandovej, der dikterer, at kameraassistenten rapporterer til B-fotografen, som rapporterer til fotografen, der igen taler med instruktøren, indspilningslederen m.fl.

Danske produktioner — særligt små produktioner — har ofte et løsere hierarki i praksis.

I øvrigt viser stregerne i diagrammerne først og fremmest den økonomiske ansvarsfordeling og hierarki på produktioner frem for det kreative. Instruktøren har f.eks. det øverste kreative ansvar over hele produktionen, men de har sjældent noget direkte økonomisk ansvar for produktionsholdet.

Referencer
Diagrammerne er opsat efter forlæg af medieforsker Bård Blytt Sandstad (2021), som har udarbejdet tilsvarende diagrammer. De er suppleret af information fra stillingsbeskrivelser udarbejdet af Vision Denmark.

Relaterede events

Relaterede værktøjer

Hør dem fortælle om jobbet

Del