Foto
Lyd
Lys
Tilbage

Grip

Kaldes også:
Lead grip

En grip opsætter og håndterer udstyr til at stabilisere og føre kameraet, så det kan bevæge sig præcist under optagelser. De kan også stå for at opsætte lignende udstyr til lys.

Arbejder med
Foto
Lyd
Lys

Hvad laver en

Grip

?

En grip har ansvar for, at udstyret til kameraføring er sat korrekt op og fungerer, så <a href="/jobbeskrivelser/fotograf" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="En fotograf er ansvarlig for kameraoptagelserne på en film-, serie- eller TV-produktion..."     fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover" style="font-weight: bold;">fotografens</a> ønsker til særlige <a href="/ordbog#indstilling" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="En enkelt, ubrudt optagelse i/til en film-, serie- eller TV-produktion..."     fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover">indstillinger</a> under optagelserne til en film, serie eller et TV-program kan lade sig gøre i praksis. De kan også have til opgave at opsætte lignende udstyr til lys.

En grip arbejder med alverdens forskelligt udstyr til at holde og bevæge de ofte store og tunge kameraer, der bliver brug til professionelle produktioner. Kameraet sættes på udstyret, der f.eks. kan være kamerastativer, <a href="/ordbog#dolly" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="En dolly er en platform eller vogn på hjul, der bruges til at bevæge kameraet og fotografen jævnt under optagelser..."     fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover">dollyer</a>, <a href="/ordbog#jib" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="En jib er en stor kranlignende arm, der bruges til at bevæge et kamera op, ned og rundt i glidende bevægelser..."     fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover">jibs</a> og <a href="/ordbog#kran" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="En kran som bruges i film-, serie- og TV-produktion, hvor kameraet er monteret under optagelsen..."     fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover">kraner</a>, og udstyret sikrer, at kameraet står eller kan bevæge sig stabilt under optagelserne. Nogle gange har grippen også ansvar for lignende udstyr til at bære lyset på <a href="/ordbog#set" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="Et set eller filmset er det sted, hvor en scene til en film-, serie- eller TV-produktion bliver optaget..."     fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover">settet</a>.

Mange film, serier og TV-programmer bliver optaget med store, dyre kameraer, som kræver særligt robust udstyr til at stabilisere eller bevæge dem i præcise, glidende bevægelser. Hvis der f.eks. skal filmes en biljagt, eller hvis kameraet skal følge en karakter, der løber, kræver det ofte specielt udstyr. Grippen opsætter dog også basalt udstyr som tripods på gulvet i et studie, så optagelsen bliver stabil og uden rystelser.

Som grip opsætter man udstyret, sætter kameraet fast på det og sørger evt. for at føre det rundt under optagelserne efter fotografens ønske. En grip er på den måde med til at skabe kamerabevægelserne i den endelige film, serie eller TV-program. Grips er specialister i at opsætte det komplekse udstyr, og de sørger for, at det er spændt sikkert fast, så ingen kommer til skade under optagelserne.

En grip arbejder ofte sammen med andre grips og udgør deres egen afdeling af produktionsholdet. De arbejder tæt sammen med fotografen, <a href="/jobbeskrivelser/belysningsmester" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="En belysningsmester er ansvarlig for lyssætningen på en film-, serie- eller TV-produktion og arbejder tæt sammen med fotografen for at skabe den ønskede stemning..."     fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover" style="font-weight: bold;">belysningsmesteren</a> og resten af produktionsholdet for at gøre deres vision for optagelserne og eventuelle kamerabevægelser til virkelighed.

I <a href="/ordbog#praeproduktion-praeproduktionsfasen" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="Præproduktion er fasen i film-, serie- og TV-produktion, der sker før optagelserne begynder. Under præproduktionen bliver produktionen og så vidt muligt også postproduktionen planlagt og forberedt ned til mindste detalje..."     fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover">præproduktionsfasen</a> gennemgår grippen manuskriptet sammen med fotografen for at beslutte, hvilke kamerabevægelser der skal laves under optagelserne, og hvilket udstyr det kræver. Sammen med produktionsholdet skaffer de udstyret og tager rundt til de forskellige <a href="/ordbog#location" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="Sted ude i verden, hvor optagelser til en film, serie eller et TV-program kan finde sted..."     fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover">locations</a>, hvor optagelserne skal foregå for at planlægge opsætningen.

Under optagelserne i <a href="/ordbog#produktion-produktionsfasen" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="Produktionsfasen er den periode, hvor optagelserne til filmen, serien eller TV-programmet finder sted..."     fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover">produktionsfasen</a> er grippen ansvarlig for at placere og fastgøre kameraet til udstyret og evt. bevæge det rundt under optagelserne. Grippen vurderer også sikkerheden for kameraholdet og justerer udstyret, de bruger, efter behov.

På alle optagedagene sørger grip-afdelingen for at klargøre, nedtage og pakke grip-udstyret sammen, så alt er klar til optagelserne fra første optagedag til den sidste.

Hvad skal man være god til som

Grip

?

Mekanik og teknik

Forståelse for mekanisk udstyr og teknisk snilde til at bruge og vedligeholde det optimalt.

Kamerabevægelser

Forståelse for, hvordan kameraets bevægelser påvirker filmens visuelle stil.

Praktisk arbejde

Være dygtig til at udføre praktisk arbejde, som kræver teknisk snilde og kan være fysisk krævende.

hvordan bliver man

Grip

?

Der er ikke én bestemt vej ind i jobbet som grip. Der er ikke en specifik uddannelse til at blive grip. For at blive chef grip skal man have flere års erfaring med at arbejde med grip-udstyr på film serier eller TV.

Gør det selv!

En måde at få øvelse og erfaring med jobbet er ved selv at give sig i kast med det eller hjælpe andre.
På Filmværkstederne kan du deltage i kurser, få vejledning og søge om støtte til egne produktioner, ligesom du kan møde andre med samme interesser som dig og tage dine første skridt ind i branchen.

Filmværksted Odenses logotype med teksten: "Filmværksted Odense" stående i hvid.
Filmværksted Aarhus logotype med teksten: "Filmværksted Aarhus" stående i hvid.
Filmværksted Viborgs logotype med teksten: "Filmværksted Viborg" stående i hvid.
Filmværksted Københavns logotype med teksten: "Filmværksted København" stående i hvid.
Filmværksted Viborg fokuserer primært på animation og spil
Del