Postproduktion
Tilbage

Postproduktionstekniker

Kaldes også:
Online editor

En postproduktionstekniker sikre, at den færdigklippede film, serie eller TV-produktion har den optimale billedkvalitet og er teknisk klar til at blive distribueret og fremvist.

Arbejder med
Postproduktion

Hvad laver en

Postproduktionstekniker

?

En postproduktionstekniker arbejder med optimering af kameraoptagelserne til film, serier eller TV-programmer. Som postproduktionstekniker arbejder man i <a href="/ordbog#postproduktion-postproduktionsfasen" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="Postproduktion er den fase, der følger produktionsfasen - dvs. optagelserne af en film, serie eller et TV-program. Her bliver alle elementer samlet..."     fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover">postproduktionsfasen</a> og er ansvarlig for, at filmen, serien eller TV-programmets billedside har den optimale kvalitet og bliver gjort klar til at blive vist for publikum. I nogle tilfælde tager andre personer i postproduktionen sig af denne opgave.

Film, serier og TV-programmer bliver oftest optaget med udstyr, der laver optagelserne og lyd om til digitale datafiler. Filerne med de rå optagelser bliver bearbejdet i postproduktionen af en <a href="/jobbeskrivelser/klipper" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="En klipper klipper optagelser sammen til en færdig fortælling i film, serier eller TV-programmer..."     fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover" style="font-weight: bold;">klipper</a> og andre forskellige teknikere, før de er klar til at blive vist for et publikum.

De klip som klipperen har sat sammen, er ikke altid kodet i det samme format eller den samme opløsning, og optagelserne er ikke blevet sat endeligt sammen til én samlet fil, hvor kvaliteten er lagt fast. Det kan være en postproduktionstekniker opgave at gøre dét.

Når en film, serie eller et TV-program er <a href="/ordbog#klipning" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="Klipning eller 'at klippe' vil sige at skære noget fra i en kamera- eller lydoptagelse og evt. sætte det sammen med andre optagelser..."     fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover">klippet</a> færdigt og nået til <a href="/ordbog#picture-lock" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="Picture lock er det tidspunkt i postproduktionen, hvor klipningen af en film, serie eller et TV-program er godkendt og ingen yderligere ændringer er planlagt..."     fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover">picture lock</a>, hvor alle klip og visuelle elementer er ”låst”, sendes den færdigklippede produktion til postproduktionsteknikeren.

Postproduktionsteknikeren sørger for, at alle de klip og visuelle elementer, som produktionen består af, har de rigtige formater, tekniske specifikationer og den rette opløsning. Formålet er at få det hele til at se skarpt ud, uanset om det skal vises i biografen, på TV eller på en mobiltelefon. I nogle tilfælde tilføjer postproduktionsteknikeren også visuelle effekter, grafik og <a href="/ordbog#color-grading" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="Color grading - eller 'at grade' - vil sige at justere farverne i en kameraoptagelse..."     fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover">color grading</a>.

Postproduktionsteknikeren ser alt igennem fra start til slut og laver løbende kontrol og justering af klippenes billedkvalitet, <a href="/ordbog#aspect-ratio" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="Aspect ratio er forholdet mellem et billedes bredde og højde inden for film, serier og TV udtrykt i tal. Forholdet bestemmer billedets form..."     fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover">aspect ratio</a>, <a href="/ordbog#frame-rate" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="Antal af billeder, der bliver optaget eller vist per sekund (betegnes også 'fps')..."     fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover">frame rate</a> og opløsning. Det hele skal passe sammen for at se bedst ud. Hvis en film f.eks. bruger arkivmateriale, som et nyhedsklip fra 1980’erne, skal det ofte rettes til for at se bedst ud i sammen med nye optagelser.

Det er så postproduktionsteknikerens opgave at ensrette alt materialet, så de ser bedst muligt ud i sammenhængen.

Herefter sørger online editoren for at samle alt materialet i én fil, som kan sendes ud til biografer, TV-stationer, streamingtjenester o.l., der skal vise filmen, serien eller TV-programmet. Filen skal typisk have forskellige formater afhængig af, hvor den skal vises.

Ofte sørger postproduktionsteknikeren også for at lave en backup af hele projektet til fremtidig brug eller en evt. restaurering.

Hvad skal man være god til som

Postproduktionstekniker

?

Digitale videofilformater

Forstå og kende til de mange forskellige typer videofilformater, man bruger inden for film, serier og TV.

Redigeringssoftware

Være dygtig til at bruge redigeringsprogrammer til at lave tekniske justeringer af kameraoptagelserne og andre visuelle elementer.

Dataljeorienteret

Have syn for at finde ting der stikker ud visuelt, og vide, hvad der skal til for at fikse dem.

hvordan bliver man

Postproduktionstekniker

?

Der er ikke én bestemt vej ind i jobbet som postproduktionstekniker. Erfaring med klipning, color grading og postproduktion er essentielt.

Uddannelser

Der er mange forskellige måder at få de kompetencer og den øvelse, jobbet kræver. Her er nogle af de uddannelser i Danmark, som er mest direkte relevante.

Gør det selv!

En måde at få øvelse og erfaring med jobbet er ved selv at give sig i kast med det eller hjælpe andre.
På Filmværkstederne kan du deltage i kurser, få vejledning og søge om støtte til egne produktioner, ligesom du kan møde andre med samme interesser som dig og tage dine første skridt ind i branchen.

Filmværksted Odenses logotype med teksten: "Filmværksted Odense" stående i hvid.
Filmværksted Aarhus logotype med teksten: "Filmværksted Aarhus" stående i hvid.
Filmværksted Viborgs logotype med teksten: "Filmværksted Viborg" stående i hvid.
Filmværksted Københavns logotype med teksten: "Filmværksted København" stående i hvid.
Filmværksted Viborg fokuserer primært på animation og spil
Del