Foto
Tilbage

Shader

Kaldes også:

En shader styrer kameraernes indstillinger og billedets kvalitet på reality-TV-produktioner og andre produktioner med flere simultane kameraoptagelser. De justerer bl.a. optagelsernes lys, farver og fokus og kameraernes vinkler.

Arbejder med
Foto

Hvad laver en

Shader

?

En shader arbejder på TV-produktioner, der laver overvågnings-TV eller reality-TV, hvor kameraerne styres fra et kontrolrum. De er ansvarlige for at styre overvågningskameraerne og sørge for, at billedkvaliteten er i top. Shaderen arbejder tæt sammen med <a href="/jobbeskrivelser/kontrolrumsredaktor" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="Kontrolrumsredaktøren arbejder på TV-produktioner, hvor de overvåger optagelserne fra flere kameraer, der optager simultant..."     fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover" style="font-weight: bold;">kontrolrumsredaktøren</a> for at sikre, at de optager fra de bedste kameravinkler på de mest spændende historier til TV-programmet.

Når en TV-produktion er i gang, sidder shaderen sammen med kontrolrumsredaktøren i kontrolrummet. Her kan de se alt, hvad der foregår på de forskellige kameraer og høre alt hvad de medvirkende siger.

Shaderen indstiller og styrer kameraernes vinkler efter kontrolrumsredaktørens anvisninger om, hvilke historier der skal prioriteres. Mens kontrolrumsredaktøren beslutter, hvad der indholdsmæssigt skal optages, sørger shaderen for alt det kameratekniske, inklusive farve- og lysbalance, og at billedet er i fokus.

På produktioner med natoptagelser fungerer shaderen ofte som en ”natteshader”, der arbejder alene i kontrolrummet. Som “natteshader” er man både ansvarlig for at vurdere, hvilke scener der skal optages, og hvordan de teknisk skal indstilles.

Undervejs i produktionen skriver kontrolrumsredaktøren en <a href="/ordbog#kontrolrumslog" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="En kontrolrumslog er en logbog, som dokumenterer alt, der sker under en live-TV-produktion eller en anden TV-produktion, hvor kameraerne bliver styret fra et kontrolrum..."     fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover">kontrolrumslog</a>. Her gengives indholdet af de optagede scener, og hvilke tidskoder de har.

Når optagelserne er færdige, overleveres kontrolrumsloggen til redaktionen, som bruger den til at skabe overblik over historierne og skrive og tilrettelægge interviews eller <a href="/ordbog#sync" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="En sync inden for TV-produktion er en optagelse med en interviewperson - én af de medvirkende - som udtalelser sig om noget i forhold til TV-programmet..."     fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover">syncer</a> med de medvirkende.

Hvad skal man være god til som

Shader

?

Overblik

Kunne have et stort overblik over de forskellige historier og hændelsesforløb, der foregår på samme tid på tværs af de mange kameraoptagelser.

Kamerateknik

Have god teknisk forståelse for kamerateknik og styr på kameraføring.

Samarbejde

Være god til at arbejde sammen med kontrolrumsredaktøren og andre i kontrolrummet.

hvordan bliver man

Shader

?

Der er ikke én bestemt vej ind i jobbet som shader. Man kan f.eks. starte med at få erfaring med klipning, tilrettelæggelse eller postproduktion for på den måde at arbejde sig hen mod rollen på TV-produktioner.

Gør det selv!

En måde at få øvelse og erfaring med jobbet er ved selv at give sig i kast med det eller hjælpe andre.
På Filmværkstederne kan du deltage i kurser, få vejledning og søge om støtte til egne produktioner, ligesom du kan møde andre med samme interesser som dig og tage dine første skridt ind i branchen.

Filmværksted Odenses logotype med teksten: "Filmværksted Odense" stående i hvid.
Filmværksted Aarhus logotype med teksten: "Filmværksted Aarhus" stående i hvid.
Filmværksted Viborgs logotype med teksten: "Filmværksted Viborg" stående i hvid.
Filmværksted Københavns logotype med teksten: "Filmværksted København" stående i hvid.
Filmværksted Viborg fokuserer primært på animation og spil

Relaterede events

No items found.
Del