Økonomi og koordination
Tilbage

Location manager

Kaldes også:
Location scout

Location manageren finder og sikrer locations til optagelser af film, serier eller TV-programmer. De er ansvarlige for al praktik og sikkerhed, herunder tilladelser, logistik og faciliteter som strøm og adgang. De fungerer som bindeled mellem produktionen og lokationens ejere eller myndigheder.

Arbejder med
Økonomi og koordination

Hvad laver en

Location manager

?

En location manager er ansvarlig for at finde de bedste <a href="/ordbog#location" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="Sted ude i verden, hvor optagelser til en film, serie eller et TV-program kan finde sted..."     fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover">locations</a> til optagelserne af en film, serie eller et TV-program. Location manageren sørger for, at alt praktisk og sikkerhedsmæssigt omkring at optage på de forskellige locations er på plads både før, under og efter optagelserne.

Som location manager kan man både arbejde på film- og serieproduktioner samt på TV-produktioner. Arbejdet er på mange måder det samme, men de referer til forskellige personer afhængig af branchen.

En location manager er med allerede fra <a href="/ordbog#praeproduktion-praeproduktionsfasen" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="Præproduktion er fasen i film-, serie- og TV-produktion, der sker før optagelserne begynder. Under præproduktionen bliver produktionen og så vidt muligt også postproduktionen planlagt og forberedt ned til mindste detalje..."     fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover">præproduktionsfasen</a> på en film-, serie- eller TV-produktion, inden optagelserne går i gang. Her arbejder de sammen med <a href="/jobbeskrivelser/instruktor" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="En instruktør er den kunstneriske leder af en film eller serie og styrer den kreative vision fra idé til færdigt produkt..."     fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover" style="font-weight: bold;">instruktøren</a>, <a href="/jobbeskrivelser/producer" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="Produceren har det overordnede ansvar for finansiering, planlægning og gennemførelse af en film- eller serieproduktion fra idé til færdigt produkt..."     fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover" style="font-weight: bold;">produceren</a> og <a href="/jobbeskrivelser/production-designer" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="Production designeren skaber og leder det visuelle univers i film-, serie- og TV-produktioner, herunder scenografi, kulisser, rekvisitter, kostumer og makeup..."     fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover" style="font-weight: bold;">production designeren</a> om at finde ud af hvor og hvordan, produktionen kan blive optaget.

Når der er lagt en kunstnerisk retning for, hvordan filmen, serien eller TV-programmet skal se ud, bliver location manageren sat i gang på produktionen.

Ofte finder location manageren først en masse bud på locations, som passer til både manuskriptet og den kunstneriske retning. De tager billeder af stederne, så det er lettere efterfølgende at fremlægge mulighederne og vælge imellem dem. Herefter tager location manageren ofte på ture sammen med instruktøren og <a href="/jobbeskrivelser/produktionsleder" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="En produktionsleder planlægger og styrer den praktiske afvikling af en film-, serie- eller TV-produktion..."     fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover" style="font-weight: bold;">produktionslederen</a> for at undersøge de forskellige bud på locations.

Når alle locations er blevet valgt, indhenter location manageren forskellige tilladelser, så produktionen kan få lov til at optage på alle stederne. Hvis der f.eks. skal optages på privat grund, i en lejlighed, på en gård eller et slot, sætter ejeren formentlig en pris for at give sin tilladelse til at optage dér. Hvis optagelserne skal foregå ude i offentligheden, kan det være en kommune, som skal give tilladelsen.

Endelig skal en location manager sørge for en masse praktiske forhold i forbindelse med at kunne optage på location. De skal f.eks. finde parkeringsmuligheder for udstyrsvogne, skaffe adgang til el og vand og sørge for diverse andre praktiske forhold afhængig af den enkelte location.

Under optagelserne i <a href="/ordbog#produktion-produktionsfasen" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="Produktionsfasen er den periode, hvor optagelserne til filmen, serien eller TV-programmet finder sted..."     fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover">produktionsfasen</a> har location manageren en liste af meget forskellige opgaver og ansvarsområder. Først og fremmest skal location manageren sikre strømforsyning, vand, varme, opholdsrum og toiletfaciliteter på location. Derudover er location manageren oftest også ansvarlig for sikkerheden på location. Location manageren skal f.eks. sørge for, at trafik og adgang til <a href="/ordbog#set" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="Et set eller filmset er det sted, hvor en scene til en film-, serie- eller TV-produktion bliver optaget..."     fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover">settet</a> er afspærret, så der ikke pludseligt kommer køretøjer ind og forstyrrer optagelserne.

Et af de vigtigste ansvarsområder for location manageren er at være et bindeled mellem en produktion og det sted, optagelserne foregår. Det betyder, at de skal være den kontaktperson, der altid har styr på forholdene på locations, og som kan snakke med alle slags mennesker både på produktionen og i offentligheden.

Hvad skal man være god til som

Location manager

?

Kendskab til lokale områder

Have en stor viden om lokal geografi, arkitektur og historie for at kunne vurdere, om et sted kan være en god location til optagelser.

Tilladelser

Have indsigt i, hvilke regler og bestemmelser, der gælder i forhold til at optage forskellige steder.

Æstetisk sans

Have en god sans for steders æstetik og kunne forbinde det med produktionens kunstneriske vision.

hvordan bliver man

Location manager

?

Der er ikke én bestemt vej ind i jobbet som location manager. Først og fremmest kræver det lokalkendskab, men jobbet kræver ofte også en del erfaring med filmproduktion - særligt vedr. logistik. Man kan f.eks. starte med at søge arbejde som assistent til en location manager og opbygge erfaring, så man på sigt kan arbejde selvstændigt som location manager.

Uddannelser

Der er mange forskellige måder at få de kompetencer og den øvelse, jobbet kræver. Her er nogle af de uddannelser i Danmark, som er mest direkte relevante.

Sorry, no results found
Gør det selv!

En måde at få øvelse og erfaring med jobbet er ved selv at give sig i kast med det eller hjælpe andre.
På Filmværkstederne kan du deltage i kurser, få vejledning og søge om støtte til egne produktioner, ligesom du kan møde andre med samme interesser som dig og tage dine første skridt ind i branchen.

Filmværksted Odenses logotype med teksten: "Filmværksted Odense" stående i hvid.
Filmværksted Aarhus logotype med teksten: "Filmværksted Aarhus" stående i hvid.
Filmværksted Viborgs logotype med teksten: "Filmværksted Viborg" stående i hvid.
Filmværksted Københavns logotype med teksten: "Filmværksted København" stående i hvid.
Filmværksted Viborg fokuserer primært på animation og spil
Del