Kreativ VFX- og animation
Tilbage

Texture artist

Kaldes også:

En texture artist skaber farver, teksturer og materialedetaljer på 3D-modeller til animation og VFX. De "maler" digitalt overfladen på 3D-modellerne og for at give dem realistiske eller stiliserede udseender.

Arbejder med
Kreativ VFX- og animation

Hvad laver en

Texture artist

?

En texture artist er ansvarlig for at lave <a href="/ordbog#textures" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="Inden for digital 3D-animation bruges ordet "texture" om de overfladedetaljer, der bliver malet på de digitale modeller for at give dem farve og gøre dem mere realistiske..."     fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover">textures</a>, der sammen med en <a href="/ordbog#shaders" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="Shaders kan groft oversættes til 'skyggelæggere' og bruges inden for digital 3D-animation til at bestemme, hvordan en 3D-model interagerer med og reflekterer lys..."     fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover">shader</a> giver computergenererede (<a href="/ordbog#cgi" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="CGI står for Computer-Generated Imagery og betyder billeder eller elementer i et billede skabt digitalt med en computer..."     fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover">CG</a>) 3D-modeller i inden for animation og <a href="/ordbog#vfx" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="VFX står for 'visuelle effekter'. Forkortelsen bruges om alt det, der bliver skabt, ændret eller fjernet digitalt i en live-action-optagelse..."     fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover">VFX</a> deres farve, tekstur og illusion om materiale. Texture artisten maler nærmest overfladen på 3D-modellen som var det en miniaturemodel i virkeligheden. Deres pensel er bare digital, og modellen males i et virtuelt malestudie.

En texture artist arbejder med på 3D-modeller til film eller serier med animation eller VFX. Modellerne bliver lavet af en <a href="/jobbeskrivelser/modelling-artist" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="En modelling artist skaber digitale 3D-modeller af karakterer, bygninger og objekter til film og serier med 3D-animation eller VFX..."     fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover" style="font-weight: bold;">modelling artist</a>, som sender den grålige og unaturligt udseende model videre til bl.a. texture artisten. Det kan både være modeller af karakterer, genstande, bygninger o.l.

Texture artister bruger software til at male modellernes overflader. Sammen med modellens shader giver de den et mere realistisk udtryk og gør modellen mere virkelighedstro. Realisme er dog ikke altid målet, da produktionens visuelle stil kan tage mange forskellige former og udtryk.

En shader bestemmer, hvordan lys bliver reflekteret eller absorberet, af en 3D-models overflade. Det giver overfladen en farve og bestemmer, om overfladen er blank eller mat, gennemsigtig eller opak.

På den måde definerer shaderen, hvilket materiale en 3D-model ser ud til at være lavet af – om det f.eks. er brunlig hud eller gråligt metal.

En texture bestemmer imidlertid præcis, hvor og hvor meget forskellige farver og materielle egenskaber kan ses. Det er nødvendigt for at lave en troværdig model, som tydeligt har sin egen ”baggrundshistorie”.

En texture artist bestemmer f.eks. hvor en bronzestatue er blank som et spejl, og hvor den er støvet; hvor farven på en cykel er falmet, og hvor den er rusten; eller hvor mørke render en karakter har under øjnene, og hvor mange fregner den har.

Inden for VFX gælder det for en texture artist typisk om at skabe så realistiske detaljer i modellerne som muligt. Her er naturlige materialer og billeder ofte vigtige referencepunkter. Det er de også inden for animation, men her har texture artisten ofte mere spillerum til at skabe mere stiliserede farver og detaljer på modellen.

Det vigtigste er, at overfladerne er troværdige, og kommunikerer historien i stil med resten af film- eller serieproduktion. Inden for VFX bruger texture artister ofte fotografier fra det virkelige <a href="/ordbog#set" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="Et set eller filmset er det sted, hvor en scene til en film-, serie- eller TV-produktion bliver optaget..."     fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover">set</a>, som referencepunkter til, hvordan overfladerne på det virtuelle set og de virtuelle modeller skal se ud.

Som texture artist arbejder man ofte tæt sammen med en <a href="/jobbeskrivelser/look-development-artist" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="En look development artist skaber det endelige udseende af computergenererede (CG) karakterer, objekter og andre assets i en animations- eller VFX-produktion..."     fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover" style="font-weight: bold;">look development artist</a>, der laver shaders til modellerne. Afhængig af produktionen er det dog også nogle gange mere effektivt, hvis texture artisten selv laver shaders.

Hvad skal man være god til som

Texture artist

?

Billedkunstneriske færdigheder

Forståelse af form, farve og overfladeteksturer og hvordan elementerne arbejder sammen. Evnen til at genkende, hvad der gør et billede realistisk i forhold til lys, farve, komposition og perspektiv.

Animationssoftware

Være dygtig til at bruge programmer som Blender, Maya, Photoshop, Substance Painter og ZBrush.

Observationsevner

Have et analytisk blik, der kan se og forstå, hvordan komplicerede, naturlige teksturer og detaljer er bygget op og kunne genskabe dem ud fra referencebilleder.

hvordan bliver man

Texture artist

?

Der er flere veje ind i jobbet som texture artist. Jobbet kræver praktisk erfaring med at design og modelling. Det er essentielt at have indsigt i arbejdsgangen inden for animation og VFX– også kaldet en ”pipeline”. De fleste har en uddannelse inden for animation eller VFX, men der er også nogle selvlærte i branchen, som har fået erfaring med faget uden en uddannelse.

Gør det selv!

En måde at få øvelse og erfaring med jobbet er ved selv at give sig i kast med det eller hjælpe andre.
På Filmværkstederne kan du deltage i kurser, få vejledning og søge om støtte til egne produktioner, ligesom du kan møde andre med samme interesser som dig og tage dine første skridt ind i branchen.

Filmværksted Odenses logotype med teksten: "Filmværksted Odense" stående i hvid.
Filmværksted Aarhus logotype med teksten: "Filmværksted Aarhus" stående i hvid.
Filmværksted Viborgs logotype med teksten: "Filmværksted Viborg" stående i hvid.
Filmværksted Københavns logotype med teksten: "Filmværksted København" stående i hvid.
Filmværksted Viborg fokuserer primært på animation og spil

Relaterede events

No items found.

Relaterede værktøjer

Del