Kreativ ledelse
Manuskript og udvikling
Kreativ VFX- og animation
Tilbage

Art director

Kaldes også:

En art director er ansvarlig for den visuelle stil i en animationsfilm eller -serie. De fastlægger designsproget, som bestemmer stil, stemning og farvepalette, og sikrer en ensartet æstetik gennem hele produktionen.

Arbejder med
Kreativ ledelse
Manuskript og udvikling
Kreativ VFX- og animation

Hvad laver en

Art director

?

En art director har ansvaret for den visuelle stil og det overordnede æstetiske udtryk på en animationsfilm eller -serie. Art directoren træffer den endelige beslutning om, hvordan karaktererne, genstandene og miljøerne i filmen eller serien skal se ud – lidt ligesom en <a href="/jobbeskrivelser/production-designer" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="Production designeren skaber og leder det visuelle univers i film-, serie- og TV-produktioner, herunder scenografi, kulisser, rekvisitter, kostumer og makeup..."     fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover" style="font-weight: bold;">production designer</a> gør det inden for <a href="/ordbog#live-action" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="Live-action vil sige film-, serie- og TV-produktioner, hvor virkelige mennesker og omgivelser bruges, i modsætning til animation..."     fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover">live-action</a>. Dermed sætter de rammen for det visuelle udtryk, som resten af animationsholdet skal arbejde ud fra.

Art directorens første opgave på en animationsproduktion er at gennemgå manuskriptet i tæt samarbejde med <a href="/jobbeskrivelser/animationsinstruktor" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="Animationsinstruktøren er den kunstneriske leder af en animationsfilm eller -serie og styrer den kreative vision fra idé til færdig produktion..."     fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover" style="font-weight: bold;">animationsinstruktøren</a> for at forstå visionen bag produktionen. Ud fra historien og visionen udvælger og fastlægger art directoren et overordnet ”designsprog” i løbet af <a href="/ordbog#praeproduktion-praeproduktionsfasen" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="Præproduktion er fasen i film-, serie- og TV-produktion, der sker før optagelserne begynder. Under præproduktionen bliver produktionen og så vidt muligt også postproduktionen planlagt og forberedt ned til mindste detalje..."     fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover">præproduktionsfasen</a>. Designsproget bestemmer den visuelle stil, stemning og farvepalette for produktionen.

I præproduktionsfasen arbejder art directoren tæt sammen med en <a href="/jobbeskrivelser/concept-artist" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="En concept artist skaber illustrationer, der definerer karakterer, miljøer og den visuelle stil i film og serier med animation eller VFX..."     fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover" style="font-weight: bold;">concept artist</a>, som laver skitser af de visuelle elementer, der skal indgå i filmen eller serien. Skitserne er tegnet ud fra den kunstneriske vision og designsproget, som art directoren fastlagde. De deles bl.a. med resten af designholdet, som arbejder videre med at færdiggøre designet af karakterer (<a href="/jobbeskrivelser/character-designer" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="En character designer skaber og illustrerer udseendet af karakterer i animationsfilm og -serier ved at omsætte manuskriptet og visionen om dem til konkrete designs..."     fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover" style="font-weight: bold;">character designere</a>) baggrunde (<a href="/jobbeskrivelser/background-artist" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="En background artist skaber de visuelle baggrunde i en 2D-animationsfilm eller -serie..."     fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover" style="font-weight: bold;">background artister</a>) og storyboardet (<a href="/jobbeskrivelser/storyboard-artist" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="En storyboard artist omsætter manuskriptet til en visuel fortælling i skitser a la en tegneserier, der viser, hvordan hver scene skal se ud i grove træk..."     fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover" style="font-weight: bold;">storyboard artist</a>).

Når designholdet har færdiggjort et design, godkender art directoren i samarbejde med animationsinstruktøren eller kommer med rettelser til designet. Art directoren videregiver også feedback til designet fra animationsinstruktøren, så feedbacken bliver konkret og konstruktiv og designholdet kan arbejde videre på designet.

På den måde fungerer art directoren gennem hele produktionen som leder eller supervisor for det kunstneriske hold af designere og artister. Art directoren er også overordnet ansvarlig for, at alle billeder og al grafik lever op til samme høje standard og stemmer overens med produktionens forventede kvalitet.

Desuden er det art directorens ansvar at sikre, at de forskellige designere og artister holder sig inden for budgettet og tidsplanen.

Hvad skal man være god til som

Art director

?

Visuelt design

Kunne oversætte en historie til en visuel stil ud fra instruktørens vision.

Ledelse

Have stærke ledelsesevner for at kunne vejlede de andre designere og artister på animationsholdet, så designet bliver bedst muligt og ensartet.

Kommunikation

Være dygtig til at kommunikere konkret og effektivt med mange forskellige typer mennesker.

hvordan bliver man

Art director

?

Der er flere veje ind i jobbet som art director. Jobbet kræver stort praktisk erfaring med at lave konkrete designs og designsprog. Det kræver også god erfaring med at lede et hold af designere og artister. Desuden er det essentielt at have en dyb indsigt i arbejdsgangene inden for animation. Mange har en uddannelse inden for animation eller VFX, men der er også nogle selvlærte i branchen, som har erfaring med faget gennem øvelse og praktisk arbejde – eller fra et helt andet designfagligt område.

Gør det selv!

En måde at få øvelse og erfaring med jobbet er ved selv at give sig i kast med det eller hjælpe andre.
På Filmværkstederne kan du deltage i kurser, få vejledning og søge om støtte til egne produktioner, ligesom du kan møde andre med samme interesser som dig og tage dine første skridt ind i branchen.

Filmværksted Odenses logotype med teksten: "Filmværksted Odense" stående i hvid.
Filmværksted Aarhus logotype med teksten: "Filmværksted Aarhus" stående i hvid.
Filmværksted Viborgs logotype med teksten: "Filmværksted Viborg" stående i hvid.
Filmværksted Københavns logotype med teksten: "Filmværksted København" stående i hvid.
Filmværksted Viborg fokuserer primært på animation og spil

Relaterede værktøjer

Del