Hvad laver en
Character designer
?
En character designer er ansvarlig for at designe karakterer til en animationsfilm eller -serie. Character designeren finder inspiration til karaktererne i manuskriptet og arbejder evt. ud fra en <a href="/jobbeskrivelser/concept-artist" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="En concept artist skaber illustrationer, der definerer karakterer, miljøer og den visuelle stil i film og serier med animation eller VFX..." fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover" style="font-weight: bold;">concept artists</a> koncepter og skitser samt det ”designsprog” en <a href="/jobbeskrivelser/art-director" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="En art director er ansvarlig for den visuelle stil i en animationsfilm eller -serie..." fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover" style="font-weight: bold;">art director</a> har fastlagt for produktionen.
En character designer arbejder i <a href="/ordbog#praeproduktion-praeproduktionsfasen" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="Præproduktion er fasen i film-, serie- og TV-produktion, der sker før optagelserne begynder. Under præproduktionen bliver produktionen og så vidt muligt også postproduktionen planlagt og forberedt ned til mindste detalje..." fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover">præproduktionsfasen</a> på en animationsproduktion. Deres hovedopgave er at designe filmen eller seriens karakterer og illustrere deres personligheder gennem en masse illustrationer af deres ansigtsudtryk og kropssprog.
Ofte tager designet udgangspunkt i de koncepter og skitser, en concept artist har lavet i forvejen. Men i forhold til en concept artist er character designerens opgaver mere fokuserede på at designe karakterer og skabe deres personlighed. Det betyder, at character designeren skal forestille sig, hvordan karakteren ser ud fra forskellige vinkler og i forskellige situationer og give illustrationer til det hele.
For at skabe troværdige karakterer, som passer til manuskriptet, laver en character designer ofte research om anatomi og relevante modetendenser og stilarter, inden designarbejdet går i gang. Desuden har <a href="/jobbeskrivelser/animationsinstruktor" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="Animationsinstruktøren er den kunstneriske leder af en animationsfilm eller -serie og styrer den kreative vision fra idé til færdig produktion..." fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover" style="font-weight: bold;">animationsinstruktøren</a> ofte en vision om karakterernes personlighedstræk og fysiske kendetegn, som character designeren også skal tage højde for.

Under sit arbejde skaber character designeren flere forskellige designforslag til hver karakter og præsenterer dem for art directoren og instruktøren, som begge giver feedback til designet. Character designeren indarbejder så deres feedback, indtil alle er tilfredse og karakteren har fundet sit endelige udseende.
I sidste ende skal karakterdesignet afspejle karakterens personlighed og passe til manuskriptet, den overordnede stil og stemning for filmen eller serien.
Når et design er godkendt, laver character designeren et model sheet (på dansk - ”modelark”), som viser karakteren fra forskellige vinkler, med forskellige ansigtsudtryk og i forskellige bevægelser.
Inden for 3D-animation bruger <a href="/jobbeskrivelser/modelling-artist" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="En modelling artist skaber digitale 3D-modeller af karakterer, bygninger og objekter til film og serier med 3D-animation eller VFX..." fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover" style="font-weight: bold;">modelling artister</a> herefter modelarkene til at skabe de endelige karakterer digitalt.
Inden for 2D-animation indeholder modelarkene mere detaljerede retningslinjer og instruktioner til, hvordan karaktererne skal tegnes i forskellige vinkler og situationer. Det er nødvendigt, for at forskellige <a href="/jobbeskrivelser/animator" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="En animator laver bevægelserne hos karakterer og objekter i animationsfilm og -serier..." fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover" style="font-weight: bold;">animatorer</a> kan tegne den samme karakter på samme måde, så der ikke bliver forskel på karakteren fra scene til scene.
<a href="/jobbeskrivelser/storyboard-artist" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="En storyboard artist omsætter manuskriptet til en visuel fortælling i skitser a la en tegneserier, der viser, hvordan hver scene skal se ud i grove træk..." fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover" style="font-weight: bold;">Storyboard artister</a> kan også bruge karakterdesignet til, når de skal lave <a href="/ordbog#storyboard" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="En skitseret visualisering af scener eller sekvenser i en film eller serie..." fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover">storyboards</a>.

Hvad skal man være god til som
Character designer
?
Tegne- og maleteknikker
Være dygtig til at tegne karakterer og have fantasi til at designe dem.
Viden om malerkunst, design og arkitektur
Have kendskab til mange forskellige kunst- og stilarter, som kan inspirere til, hvordan karaktererne kan se ud.
Samarbejde
Kunne arbejde tæt sammen med forskellige kunstnere og designere på en produktion om at lave et sammenhængende univers i en fælles visuel stil.
hvordan bliver man
Character designer
?
Der er flere veje ind i jobbet som character designer. Jobbet kræver meget praktisk erfaring med at designe og tegne karakterer. Det er også essentielt at have en dyb indsigt i arbejdsgangene inden for animation. Mange har en uddannelse inden for animation eller VFX, men der er også nogle selvlærte i branchen, som har erfaring med faget gennem øvelse og praktisk arbejde – eller fra et helt andet designfagligt område.
Uddannelser
Der er mange forskellige måder at få de kompetencer og den øvelse, jobbet kræver. Her er nogle af de uddannelser i Danmark, som er mest direkte relevante.
Gør det selv!
En måde at få øvelse og erfaring med jobbet er ved selv at give sig i kast med det eller hjælpe andre.
På Filmværkstederne kan du deltage i kurser, få vejledning og søge om støtte til egne produktioner, ligesom du kan møde andre med samme interesser som dig og tage dine første skridt ind i branchen.