Kreativ ledelse
Lyd
Postproduktion
Tilbage

Lyddesigner

Kaldes også:
Tonemester; sound designer

En lyddesigner har det overordnede kunstneriske ansvar for lydens æstetik i en film, serie eller et TV-program. De arbejder tæt sammen med instruktøren for at definere lydens rolle i historien og planlægger arbejdsflowet i postproduktionen.

Arbejder med
Kreativ ledelse
Lyd
Postproduktion

Hvad laver en

Lyddesigner

?

En lyddesigner har det overordnede kunstneriske ansvar for lydens samlede æstetik i en film, serie eller et TV-program. Lyddesigneren lægger den overordnede ambition for al lyd til produktionen på baggrund af <a href="/jobbeskrivelser/instruktor" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="En instruktør er den kunstneriske leder af en film eller serie og styrer den kreative vision fra idé til færdigt produkt..."     fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover" style="font-weight: bold;">instruktørens</a> kunstneriske vision og er ofte også leder for arbejdet med lyden i <a href="/ordbog#postproduktion-postproduktionsfasen" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="Postproduktion er den fase, der følger produktionsfasen - dvs. optagelserne af en film, serie eller et TV-program. Her bliver alle elementer samlet..."     fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover">postproduktionsfasen</a>.

På produktioner med en lyddesigner er der ofte også ansat en <a href="/jobbeskrivelser/tonemester" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="En tonemester arbejder med lyden i film-, serie- og TV-produktioner, fra optagelse til postproduktion..."     fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover" style="font-weight: bold;">tonemester</a> eller en <a href="/jobbeskrivelser/b-tonemester" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="En B-tonemester optager lyden under optagelserne til en film, serie eller et TV-program..."     fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover" style="font-weight: bold;">optagetonemester</a>, som tager sig af den mere praktiske del af lydoptagelserne i <a href="/ordbog#produktion-produktionsfasen" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="Produktionsfasen er den periode, hvor optagelserne til filmen, serien eller TV-programmet finder sted..."     fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover">produktionsfasen</a>.

Som leder af et lydhold er lyddesigneren ansvarlig for lydbudgettet og for at organisere arbejdsflowet i alle led af lydarbejdet i postproduktionen. Det kan spænde over alt fra <a href="/ordbog#foley" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="Lydeffekter som lægges på filmen, serien eller TV-programmet efter optagelserne for at få flere lyde med, som også er i en bedre lydkvalitet..."     fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover">Foley</a>-optagelser, <a href="/ordbog#adr-adr-session" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="ADR er en forkortelse for 'Automated Dialogue Replacement'. Det bruges om processen af at genindspille replikker og lyde til film-, serie- eller TV-produktioner..."     fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover">ADR-sessioner</a> og præ-mix til endelig <a href="/ordbog#lydmix-final-mix" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="Lydmix er den samlede kombination af lyde i en film, serie eller et TV-program..."     fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover">mix</a>.

I <a href="/ordbog#udvikling-udviklingsfasen" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="Udviklingsfasen er det første skridt af en film-, serie- eller TV-produktion, hvor idéen til filmen, serien eller TV-programmet bliver udviklet og formet..."     fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover">udviklingsfasen</a> til en film-, serie- eller TV-produktion gennemgår lyddesigneren manuskriptet med instruktøren. Sammen danner de sig et overblik over al den lyd, der er brug for og lægger en overordnet strategi for, hvordan den skal lyde, bidrage til historien og dens kunstneriske udtryk. Lydbilledet kan f.eks. være naturalistisk og behageligt eller futuristisk og dystert; det kan være præget af mange lydeffekter, eller det kan minimalistisk og kun bestå af få, spinkle lyde.

En lyddesigner er også med til at godkende produktionens budget til lyden og til at organisere alt arbejdet omkring den. Desuden er lyddesigneren også ofte med til at udvælge andre lyd-specialister til produktionen. Derfor skal en lyddesigner også være en god leder, som har styr på at planlægge.

Når filmen, serien eller TV-programmet er <a href="/ordbog#klipning" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="Klipning eller 'at klippe' vil sige at skære noget fra i en kamera- eller lydoptagelse og evt. sætte det sammen med andre optagelser..."     fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover">klippet</a> færdig og nået til <a href="/ordbog#picture-lock" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="Picture lock er det tidspunkt i postproduktionen, hvor klipningen af en film, serie eller et TV-program er godkendt og ingen yderligere ændringer er planlagt..."     fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover">picture lock</a>, deltager lyddesigneren i en såkaldt "spotting session" sammen med instruktøren og andre lydfolk. Her gennemgår de den færdigklippede produktion og diskuterer lydens æstetik og kvalitet for at finde ud af, hvad der skal arbejdes med ved lyden i postproduktionen.

Under postproduktionen er lyddesigneren ansvarlig for, at de forskellige lydoptagelser og lydeffekter bliver integreret i et samlet lydbillede. Her er de ofte ledere af et større lydhold, som f.eks. kan bestå af en <a href="/jobbeskrivelser/sound-editor" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="En sound editor samler og redigerer lyden i postproduktionen på film-, serie- og TV-produktioner..."     fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover" style="font-weight: bold;">sound editor</a>, <a href="/jobbeskrivelser/dubbing-mixer" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="Dubbing mixeren samler og justerer alle lydelementer i en film, serie eller et TV-program i forhold til hinanden, så det lyder godt..."     fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover" style="font-weight: bold;">dubbing mixer</a>, <a href="/jobbeskrivelser/adr-editor" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="En ADR editor arbejder i postproduktionen med at justere eller genindspille dialog, så den er tydelig og stemmer overens med instruktørens vision..."     fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover" style="font-weight: bold;">ADR editor</a> og en <a href="/jobbeskrivelser/foley-artist" fb-tooltip="true" fb-tooltip-message="En Foley-artist skaber og optager lydeffekter til film, serier og TV for at gøre lydbilledet realistisk og levende..."     fb-tooltip-position="top" fb-tooltip-trigger="hover" style="font-weight: bold;">Foley artist</a>.

Lyddesigneren kan også selv være med til at integrere lyde og mixe det hele sammen.

I sidste ende sørger lyddesigneren for, at hele lydbilledet lyder som det skal og lever op til den forventede kvalitet og den kunstneriske vision for produktionen.

Hvad skal man være god til som

Lyddesigner

?

Kreativ forståelse for lyd

Kunne forstå hvordan lyde kan ændre og forstærke en fortælling.

Lydredigeringssoftware

Være dygtig til at optage lyd og bruge redigeringsprogrammer til at manipulere og justere lydelementer og musik.

Kreativt samarbejde

Kunne fortolke en instruktørs vision og arbejde tæt sammen med både producenter, instruktører, lydfolk og skuespillere.

hvordan bliver man

Lyddesigner

?

Uddannelser

Der er mange forskellige måder at få de kompetencer og den øvelse, jobbet kræver. Her er nogle af de uddannelser i Danmark, som er mest direkte relevante.

Gør det selv!

En måde at få øvelse og erfaring med jobbet er ved selv at give sig i kast med det eller hjælpe andre.
På Filmværkstederne kan du deltage i kurser, få vejledning og søge om støtte til egne produktioner, ligesom du kan møde andre med samme interesser som dig og tage dine første skridt ind i branchen.

Filmværksted Odenses logotype med teksten: "Filmværksted Odense" stående i hvid.
Filmværksted Aarhus logotype med teksten: "Filmværksted Aarhus" stående i hvid.
Filmværksted Viborgs logotype med teksten: "Filmværksted Viborg" stående i hvid.
Filmværksted Københavns logotype med teksten: "Filmværksted København" stående i hvid.
Filmværksted Viborg fokuserer primært på animation og spil

Relaterede events

No items found.
Del